Ga naar inhoud

Blaasontsteking: symptomen¹.

Branderig gevoel

Branderig gevoel

Pijn bij het plassen, moeilijkheden om naar het toilet te gaan.

Dringend en continu plassen

Dringend en frequent plassen

Gevoel van dringendheid (plasdrang) én een constante nood om te plassen, telkens in kleine hoeveelheden (artsen spreken van pollakisurie). De hoeveelheid urine per 24 uur stijgt niet. De noodzaak om te plassen ligt hoger.

Pijn

Pijn

Ter hoogte van de blaas, net boven de pubis. Soms is er ook sprake van vaginale klachten: irritatie of verhoogde secreties, jeuk. Anderen spreken van druk in de onderbuik: een gezwollen buik of zwaar gevoel.

Visuele symptomen

Visuele symptomen

Troebele urine, die ook slecht kan ruiken. Witte vloeistof die van kleur kan veranderen. Soms is er bloed in de urine aanwezig. Dit laatste symptoom is een teken van een meer ernstige infectie, omdat er in dit geval sprake is van erosie van het slijmvlies.

Duur van de klachten

Duur van de klachten

Meestal ontstaan de klachten zeer plots. Als ze zich geleidelijk ontwikkelen, kan dit duiden op urethritis (ontsteking van de urinebuis).

Over het algemeen zijn er geen ernstige gevolgen verbonden voor urineweginfecties, zolang ze zich beperken tot de lagere urinewegen.

¹Costache RC, Novac B, Bardan TR, Agapie DN, Edu A. Urol Int 2019;102:468–475. Xyloglucan + Gelose Combination versus Placebo as Adjuvant Therapy to First-Line Antimicrobials for Uncomplicated Urinary Tract Infection in Adults.
⁴Wagenlehner M et al. 2018; 18(1): 107-117.
*AF (Advanced formulation: verbeterde formule)