Urineweginfecties: symptomen bij de vaak voorkomende vorm 'ongecompliceerde blaasontsteking³.

Urineweginfecties-symptomen-image1

Pijn

Aanwezigheid van pijn in de blaas, boven het schaambeen. Deze bekkenpijnen zijn een teken van een ontsteking. Vaak spreekt men ook van vaginale klachten: irritaties, jeuk of verhoogde afscheiding. Het is ook een kwestie van druk in de onderbuik: gezwollen buik of druk. Een veel voorkomend symptoom is een branderig gevoel bij het plassen.

Urineweginfecties-symptomen-image2

Vaker plassen

Meer gevoel van plasdrang en vaak in kleine hoeveelheden (artsen spreken van pollakisurie). De hoeveelheid urine per 24 uur stijgt niet. De noodzaak om te plassen ligt hoger.

Urineweginfecties-symptomen-image3

Troebele urine

Troebele urine, die ook slecht kan ruiken. Soms is er bloed in de urine aanwezig. Dit laatste symptoom is een teken van een meer ernstige infectie, omdat er in dit geval sprake kan zijn van erosie van het slijmvlies.In dat geval moet u uw arts om advies vragen.

Urineweginfecties-symptomen-image4

Duur van de klachten

Meestal ontstaan de klachten zeer plots. Als ze zich geleidelijk ontwikkelen, kan dit duiden op urethritis (ontsteking van de urinebuis).

Urineweginfecties-symptomen-image5

Terugkerende blaasontsteking?

Veel vrouwen hebben last van terugkerende ontstekingen, zelfs meerdere keren per jaar. De belangrijkste reden is dat de bron van het probleem niet behandeld wordt.

Meer weten over urineweginfecties

¹Costache RC, Novac B, Bardan TR, Agapie DN, Edu A. Urol Int 2019;102:468–475. Xyloglucan + Gelose Combination versus Placebo as Adjuvant Therapy to First-Line Antimicrobials for Uncomplicated Urinary Tract Infection in Adults.
³Heytens S. Domus Medica. Richtlijn Cystitis bij de vrouw. herziening 2016.
⁴Wagenlehner M et al. 2018; 18(1): 107-117.
*AF (Advanced formulation: verbeterde formule)